Fönstren är en viktig del av en fastighet. De påverkar allt från säkerhet och värmekostnader till boendekvalitet och byggnadens karaktär. Dessvärre håller inte fönster för evigt, så för en bostadsrättsförening kommer förr eller senare fönsterfrågan att dyka upp. Då fönstren är slitna och det behövs åtgärder, vad är bättre – att byta ut dem helt eller att laga de befintliga?
Det är många faktorer som påverkar vad som är bäst att göra – fönsterbyte eller renovera. Här ska vi gå igenom vad som påverkar vilket val som är det bästa. Det handlar inte bara om kostnaderna och vinsterna utan även om föreningens attraktionskraft och husets själ.
Hur gamla är fönstren i föreningen?
Den första frågan ni i styrelsen för bostadsrättsföreningen bör ställa er är hur gamla fönstren i fastigheten är. Åldern har stor inverkan på om det är klokast att laga dem eller byta ut dem helt.
Det är främst tre material som används i fönster: trä, pvc och aluminium. Den uppskattade livslängden för ett fönster är minst 40 år men underhållen varierar avs material och utformning. Fönstrens livslängd påverkas även av faktorer som regn, vind, sol, avgaser, närhet till vatten, fastighetens läge m.m.
Trä har länge varit det absolut vanligast materialet för fönster. På grund av gamla tekniker och krav så var det med två enkla planglas enkelt att bygga smäckra profiler och fönster med ett ”lätt” uttryck.
Det är dock skillnad på trä och trä. Man kan säga att det var bättre förr, och nu, men inte däremellan. Förr i tiden la man ned mycket arbete på att tillverka fönster av hög kvalitet. Virket valdes ut noggrant och bara tätvuxet kärnvirke med hög ringtäthet användes. Den här typen av stabilt virke har en mycket lång livslängd om det underhålls på rätt sätt. När fönster började massproduceras från och med 1960-talet, användes både virke och färg av en sämre kvalitet än tidigare. Det här försämrade träfönstrens hållbarhet och livslängd betydligt. En regel brukar därför vara att om träfönster är tillverkade mellan 60- och 80-talet så är det sannolikt bättre att byta ut dem helt.
Ett gammalt träfönster med virke av hög kvalitet kan däremot mycket väl vara värt att renovera. Även om färgen flagnar och det ser väderbitet ut håller träet oftast fortfarande lång tid med lite omsorg.
Ta hänsyn till ljudisolering, energibesparing och andra vinster med moderna fönster
Kostnaden spelar självklart en stor roll när det kommer till om ni ska välja att reparera eller byta ut fönstren. Väljer ni att byta ut fönstren helt blir prislappen naturligtvis högre än om ni väljer att reparera de befintliga. Att byta ut fönster är inte bara en kostnad utan bör även ses som en investering som påverkar hela föreningen på lång sikt.
Fönster finns huvudsakligen i utförandena träfönster, aluminiumbeklädda träfönster eller pvc-fönster. Prisbilden varierar lite dessa emellan men likaså underhållsbehoven. Likaså skall man ta reda på sina behov om man vill ha tilluftsventiler, hur öppningsbarheten skall fungera (klassiskt sidohängda eller med vädringsläge dreh-kip), vill man ha persienner osv.
Nya fönster har en bättre isoleringsförmåga. Vanliga tvåglasfönster släpper ut omkring en tredjedel av värmen i huset. Det innebär att ett byte till nya fönster med ett bättre energivärde kan påverka föreningens uppvärmningskostnader positivt under en lång tid framåt. Till exempel så går det att sänka rumstemperaturen med bibehållen komfort i en fastighet med nya fönster som har låga u-värden (fönstrets isoleringsförmåga). För varje grad temperaturen sänks kan uppvärmningskostnaden? minska med cirka 5%.
Andra vinster med nya fönster är att de är bättre ljudisolerade vilket förbättrar boendekvaliteten. Nya fönster anses också som säkrare, vilket kan påverka försäkringspremierna.
Vad kostar ett fönsterbyte?
För att få en korrekt prisbild av vad ett fönsterbyte egentligen innebär ekonomiskt på lång sikt, utför vi på 1969 Projekt en LCC-kalkyl. LCC står för Life Cycle Cost, och att göra en LCC-kalkyl innebär att kostnader visas över fönstrets hela livscykel. I kalkylen tar man med initiala investeringskostnaden, underhållskostnader periodiserat, ev energibesparingar och förväntad energiprisutveckling och inflation i kalkylen.
Ett annat sätt att få hjälp med att ta rätt beslut kring huruvida fönstren bör renoveras eller bytas ut, är att ta hjälp av en konsult. Våra byggprojektledare på 1969 Projekt är experter med många års erfarenhet av yttre underhåll. Genom att anlita en konsult blir det lättare att ta fram en långsiktig plan för fastighetens underhåll som leder till en stabilare ekonomi, högre hållbarhet och bättre miljö i bostadsrättsföreningen.
Hur påverkar ett fönsterbyte fastighetens karaktär?
Valet mellan att byta ut eller renovera påverkar även hur byggnaden ser ut och uppfattas. Ett fönsterbyte kan ändra fastighetens utseende och karaktär. Äldre fönster har en mindre och smidigare konstruktion medan moderna fönster
Ofta är något kraftigare i sin uppbyggnad pga moderna ställda krav avs energi, täthet och säkerhet. Tidigare var det lätt hänt att det utseendemässiga glömdes bort när äldre fastigheter renoverades. Det ledde till att många hus förlorade sin karaktär när moderna fönster kolliderade rent estetiskt med fastighetens äldre fasad. Utifrån den aspekten kan det alltså vara fördelaktigare att reparera äldre fönster. Dock finns det idag ett större urval av fönster att välja mellan med moderna energibesparande egenskaper, samtidigt som leverantörerna erbjuder fler varianter på utvändig profilering och uttryck.
Myndighetskrav för fönsterrenovering
Vissa åtgärder avseende befintliga fönster eller vid ett helt fönsterbyte kan kräva ett bygglovsärende.
I Stockholm finns det en kulturhistorisk klassificering av samtliga fastigheter från Stadsmuseet. Denna klassificering delas in i klasserna blått, grönt, gult och grått, där blått är den högsta klassen.
Inför större åtgärder eller eventuella fönsterbyten skall man alltid föra en dialog med stadsbyggnadskontoret då en viss åtgärd kan vara tillåten för ex en gulklassad huskropp men inte tillåten för en blåklassad. Här måste man ta hänsyn till material, kulörer samt utformning.
Så tar du reda på om fönstren behöver bytas
Det finns ett gammalt knep för att kontrollera fönster som går ut på att hålla ett tänt ljus vid fönstret en blåsig dag. Om lågan fladdrar betyder det att fönstren inte är täta och behöver åtgärdas. För en bostadsrättsförening som ska ta ett stort beslut om fönsterbyte vs renovering behövs det förvisso ett mer raffinerat beslutsunderlag.
Att göra en statusbesiktning där fastighetens förutsättningar, skick, behov och uppbyggnad kontrolleras ger ett bra underlag för att besluta om det räcker med att reparera befintliga fönster eller om det är mer strategiskt att byta ut dem mot nya. 1969 Projekt utför en statusbesiktning som visar på vilka underhållsbehov som finns, ge korrekta LCC-kalkyler, visa vilka lösningar som är de bästa, samt vad som är optimalt för föreningens ekonomi över tid.
1969 Projekt har en lång erfarenhet av bland annat fönsterrenovering och fönsterbyten i Stockholm. Utifrån den erfarenheten och vår samlade expertis och kompetens kan vi hjälpa er förening att avgöra om det bästa är att laga eller att byta ut. Hör av dig till oss så hjälper vi er att ta rätt beslut.