Solceller är en sund investering som kan förbättra en bostadsrättsförenings ekonomi och anseende samtidigt som det är bra för miljön. Det är allt fler föreningar som skaffar solpaneler i samband med takrenovering. Det finns dock en hel del att tänka på för föreningar som funderar på att skaffa solceller. I den här guiden ska vi hjälpa dig igenom processen och försöka svara på dina frågor när det kommer till solceller för din brf.
Vad är fördelarna med solceller?
Det finns flera anledningar till varför bostadsrättsföreningar väljer att installera solceller på taket. Motiven har att göra med ekonomi och miljö såväl som att göra föreningen mer attraktiv.
- En egen elproduktion förbättrar föreningens ekonomi. Ni får kontroll över elpris och blir inte lika känsliga för svängningarna på elmarknaden.
- Producerar ni överskottsel kan ni tjäna pengar på den.
- Solel är en miljövänlig och långsiktigt hållbar energikälla. Solen levererar en ren energi utan utsläpp eller klimatpåverkan.
- Solceller gör föreningen mer attraktiv, både ur miljösynpunkt och av ekonomiska anledningar.
- Det finns olika stöd och fonder att ta del av för bostadsrättsföreningar som skaffar solceller.
- Solpaneler kräver väldigt lite underhåll.
- Tänker ni ändå renovera taket kan det bli en god investering att välja solceller.
Olika solcellslösningar
Att installera solceller på taket kan göras på olika sätt beroende på förutsättningar och ambitioner. Själva tekniken bakom ser likadan ut, det vill säga att solcellerna omvandlar strålningen från solen till likström som sen omvandlas till vanlig växelström i en växelriktare. Den strömmen ansluts sen till fastighetens elcentral. Hur solcellerna monteras på taket varierar och det är främst tre lösningar som är vanligast förekommande.
- Solpaneler. Panelerna med solceller monteras på själva taket med fästen. Antingen platt mot taket eller i vinkel beroende på hur taket ser ut och hur solljuset faller. Det behöver inte göras några större ingrepp på det befintliga taket, och befintligt yttertak ligger kvar som vanligt.
- Solcellstak. Med ett soltak menas att solcellerna sitter i själva takpannorna. Det gör att konstruktionen ser ut som ett vanligt tak och att det passar väl in i husets övriga design.
- Takintegrerade solceller. Här sitter solcellerna integrerade i taket som en fast del av taket. Solpanelerna kan då ersätta takpannorna, eller att man limmar solcellsfält på exempelvis ett plåttak.
Solcellstak samt takintegrerade solceller är en dyrare lösning och ger en lägre effekt. Dessa lösningar brukar passa om man har höga estetiska krav, eller på grund av kulturella värden.
För de flesta fastighetsägare är det fritt monterade solpaneler som är aktuellt. Då solpaneler har en livslängd på dryga 30 år måste man försäkra sig om att även yttertaken under dessa solpaneler håller i 30 år.
Så går processen med att skaffa solceller till
Att skaffa solceller till föreningen är i regel en bra investering, men det kräver förarbete och planering för att det ska bli ett lyckat projekt. Så här ser processen ut rent generellt, och det här bör ni tänka på när ni planerar för solceller.
- Börja med att undersöka vilka förutsättningar fastigheten har för solceller. Ni behöver ta hänsyn till bland annat hur mycket takyta som finns, byggnadens orientering (solceller ska helst vara riktade mot söder), takets lutning (om taket är flackt eller platt används i regel ställningar med lutning), samt om solcellerna skuggas av till exempel närliggande byggnader. Ni behöver även granska takets konstruktion och skick för att se om det klarar vikten från solcellerna samt eventuell vindbelastning m.m.
- Nästa steg är att dimensionera anläggningen. Hur mycket el kan/ behöver den producera? Det är flera faktorer som påverkar här. En är naturligtvis hur stor takyta det finns att placera solceller på. En annan är hur mycket el föreningen förbrukar. Här går det också att fundera på om solcellsanläggningen bara ska försörja fastighetsel, eller om ni ska gå över till ett gemensamhetsabonnemang där solcellerna även försörjer hushållsel i lägenheterna.
- När ni har ett underlag för hur en investering i solceller kan se ut behöver planerna förankras i föreningen. Ha gärna ett möte där ni presenterar ett förslag, diskuterar för- och nackdelar, tar fram eller går igenom en kalkyl för investeringen m.m. Undersök även om det finns kunskap och erfarenhet inom föreningen kring den här typen av projekt. Om ni saknar kunskap kring solceller bör ni ta in någon sakkunnig utifrån som guidar er genom projektet.
- Gå igenom huruvida projektet enbart omfattar att skaffa solceller, eller om ni ska genomföra en takrenovering samtidigt.
- Inför upphandling av entreprenör måste man ta fram ett ordentligt förfrågningsunderlag som beskriver både solcellsanläggningen och dess samtliga funktioner samt eventuella åtgärder för yttertaket. Viktigt att föreningen får en ordentlig genomgång av hur anläggningen ska fungera då det finns alternativa lösningar.
- För flerbostadshus krävs det en anmälan till stadsbyggnadskontoret, vilket är en väldigt snarlik process likt ett bygglovsärende. Här ska det in ritningar, beskrivning, branddokumentation och kontrollplan. Kontakta en sakkunnig konsult för att sy ihop ett komplett paket avseende myndighetskontakter och tillstånd.
- Ta in offerter från entreprenörer. Även här kan det behövas hjälp utifrån för att få en bra bedömning om vad offerterna omfattar. Tänk också på att kontrollera om företagen som ska installera solcellerna är registrerade hos Elsäkerhetsverket.
- Gör en anmälan om egen elproduktion till er elleverantör. Elmätaren i fastigheten behöver bytas ut till en som kan skilja på den el ni producerar själva och den el ni köper in. Elleverantören måste också godkänna solcellsinstallationen innan den får kopplas in. Ni behöver också ansöka om elcertifikat.
- När själva installationen pågår, tänk på att föreningen har ansvar för säkerheten på taket. Gå igenom vilka regler och föreskrifter som gäller och att ni har den säkerhetsutrustning som krävs.
- När solcellsanläggningen är färdiginstallerad bör den besiktigas av en kunnig fackman.
- Solcellsanläggningar kräver i regel väldigt lite underhåll när de väl är i drift. Utse någon som är ansvarig för att hålla koll på solcellerna och på elproduktionen. Engagera de boende genom att sätta upp en display i trapphuset som visar solcellernas elproduktion i realtid.
Investeringsstöd och bidrag för brf som skaffar solceller
Fram till den 7 juli 2020 fanns det ett statligt solcellsstöd som bostadsrättsföreningar kunde söka. Tyvärr är det numer ansökningstopp för det stödet, men det finns fler möjligheter att ansöka om stöd och bidrag för att installera solceller, exempelvis:
- Skattereduktion för den överskottsel som en brf matar in i elnätet. Högsta ersättning är 60 öre per kWh (max 18 000 kronor/år).
- Bidrag för energieffektivisering för bland annat bostadsrättsföreningar. Förordningen om stöd för energieffektivisering i flerbostadshus träder i kraft 1 oktober 2021.
- Naturskyddsföreningens energieffektiviseringsfond är öppen för bland annat bostadsrättsföreningar. Fonden fokuserar på minskad energianvändning genom att finansiera projekt som minskar elanvändningen i bland annat bostäder.
Rådgivning och hjälp för solceller i Stockholm Saknar ni kunskap om solceller i er förening är det en god idé att ta in hjälp utifrån. På 1969 Projektledning har vi kompetens och resurser att inspektera taket och förutsättningarna, ta fram kalkyler för projektet, upprätta förfrågningsunderlag, utforma ansökan mot stadsbyggnadskontoret, utvärdera entreprenörer, agera besiktningsman samt bygg- och projektledare m.m. Vi kan hjälpa till att göra det krångliga kring solceller enklare och mer kostnadseffektivt. Hör gärna av dig till oss!