Att lokalt reparera, renovera eller lägga om ett tak på en bostadsrättsförening är ett stort projekt. Det blir mycket att tänka på både praktiskt och ekonomiskt. Följande tips hjälper er att ta kontroll över takprojektet och att ta beslut som leder till både bättre ekonomi och ett bättre tak.
Vilka åtgärder behöver göras på taket?
Det första ni bör göra är att inspektera taket för att kontrollera dess skick, eventuella skador och underhållsbehov m.m. Saker ni kan granska är bland annat:
- Se hur många takpannor som är skadade och behöver ersättas.
- Finns det lösa takpannor, rör, räcken eller andra delar som riskerar att falla ned från taket?
- Kontrollera hur underlaget ser ut. Är läkten och pappen under takpannorna i gott skick eller i behov av renovering?
- Hur plåtarna ser ut om ni har ett plåttak. Går de att rengöra eller måla om, eller behöver de bytas helt?
- Flagnar färgen på plåttaken eller släpper några falsar?
- För låglutande papptak, finns det bubblor, stillastående vatten vid brunnar eller finns det glapp mot genomföringar?
- Hur ser säkerhetsutrustningen på taket ut? Är den tillräcklig och i gott skick?
- Finns det fuktfläckar på vindarna eller på fasaderna i anslutning till taksprången?
Det kan vara svårt att själv göra en ordentlig bedömning om ni i föreningen saknar kunskaper i att inspektera tak. Ta gärna in en sakkunnig fackman som kan hjälpa er att göra en grundlig inspektion. Det lönar sig i längden.
Laga eller byta ut taket? Räkna på takets hela livscykel
När ni har gjort en ordentlig granskning av taket är det dags att bestämma vilken åtgärd som är bäst. Laga och underhålla eller byta ut taket helt. Räkna på vad det kostar att laga och underhålla taket varje år jämfört med att renovera och byta ut det helt. Ta hänsyn till hur gammalt det är och hur långt det är kvar tills taket nått sin beräknade livslängd. Takpannor av tegel och betong beräknas ha en livslängd på runt 50 år. För plåttak beräknas livslängden vara runt 60-70 år medan papptak håller i cirka 20–30 år.
Tänk på följande när ni begrundar vad ni ska göra med taket och gör sen en långsiktig kalkyl:
- Är taket så pass gammalt att det är mer ekonomiskt att byta ut det helt?
- Hur ser vindar och övriga funktioner mot taket ut, har dessa delar högt slitage eller kan man eventuellt tilläggsisolera vindsbjälklaget?
- Finns det planer på att inreda vindar eller bygga till takkupor eller dylikt?
- Finns det tekniskt dåliga lösningar i dagsläget, exempelvis platta tak med återkommande problem, invändig takavvattning, dåliga taksprång med otäta lösningar. Detta är saker som kan åtgärdas i samband med en takomläggning.
- Går det att kombinera en takrenovering med andra åtgärder på fastigheten och därmed sänka totalkostnaderna? (Använda samma byggställning, entreprenör etc.)
Rådgör gärna med en konsult eller annan fackman när ni sammanställer kalkylen för takarbetet. Då kan ni få korrekta prisuppgifter och kostnadsbedömningar, tips och råd, viktiga insikter m.m.
Vilket material är bäst för taket?
Olika material har olika egenskaper och fördelar. Tänk också på takkonstruktionen och hur mycket den klarar av att bära. Även takets lutning påverkar vilka material som kan användas.
De här är de vanligaste takmaterialen i dag:
- Tegelpannor. De har ett klassiskt vackert utseende som passar inte minst äldre hus. Tegel är poröst så det är lättare för mossa att få fäste på pannorna. Det är också ett något dyrare takmaterial, men kan ibland vara ett krav på äldre byggnader. Tegelpannor skall inte användas om taket har en lutning på mindre än 14 grader, kraftigare lutning kan krävas för vissa modeller av pannor. Är taket för flackt kan vatten tränga in mellan pannorna.
- Betongpannor. Dagens betongpannor går att få i många olika typer av utseende och ytbehandling. Ytbehandlingen gör att mossan har svårare för att få fäste. I likhet med tegelpannor väger betongpannor mer än andra material, så det är viktigt att kontrollera att takkonstruktionen klarar av vikten. Betongpannor är billigare än tegelpannor och kan fås i fler varianter än tegelpannor.
- Plåt. Fördelarna med plåttak är att de är lätta, håller vatten och snö borta, är enkla att rengöra och kan målas om. Plåt är ett väldigt flexibelt material och passar därför bra på äldre huskroppar med mycket takkupor, torn och liknande. Plåttak kan läggas på flackare tak än takpannor. Med dubbelfalsning kan man lägga plåttak med lutning ner till 5,7 grader.
- Takpapp. Papptak är vanligt för huskroppar med platta tak. Papp är ett enkelt material och är flexibelt att lägga. Men viktigt att tänka på att genomföringar måste utföras korrekt. Papptaken är det billigaste takmaterialet av de ovan nämnda men har då också kortare livslängd. Dagens papptak har ändå blivit bättre och kan hålla i upp emot 30-40 år.
- Gröna tak. Det blir allt vanligare med gröna tak. Det vill säga vegetationstäckta tak och gröna anläggningar på bjälklag. Förutom att gröna tak är vackra och ökar trivseln bidrar de till den biologiska mångfalden i staden, isolerar bra och har en jämn vattenavrinning. De har dessutom en bullerdämpande effekt. Gröna tak kan vara tyngre än andra takmaterial, så det är viktigt att kontrollera takkonstruktionen. Denna typen av tak läggs primärt på nyproducerade huskroppar så att man synkar konstruktion, avvattning med mera.
Åtgärder ni kan göra samtidigt som ni renoverar/lagar taket
Om ni nu tar beslut att utföra någon form av takarbete kan ni slå flera flugor med en smäll och minska totalkostnaderna. När det ändå pågår ett renoveringsarbete och finns en byggställning på plats har ni möjlighet att åtgärda annat på fastigheten, exempelvis:
- Reparationer, renoveringar och underhåll på fasad, fönster, balkonger m.m.
- Underhålla, renovera och måla andra delar av taket, till exempel skorstenar,
rännor och rörtakavvattningen, räcken, stegar, takläkt, råspont.
- Se över taksäkerheten. Det är fastighetsägarens ansvar att säkerheten följer rådande föreskrifter. Exempel på säkerhetsanordningar som ökar säkerheten på tak är bland annat skyddsräcken, takbrygga, säkerhetskrokar, stegar, nockräcken, vajersystem och snörasskydd.
Goda råd vid takbyten och takrenoveringar i Stockholm
Det är mycket en bostadsrättsförening behöver hålla reda på när det är dags för takarbete. Det är mycket värt att få professionell hjälp med projektet. Vi kan både de enskilda delarna samt helheten när det kommer till takarbeten. Vi har kompetens och resurser att inspektera taket för att se vilka åtgärder som behövs, ta fram kalkyler för vad som är mest lönsamt att göra, ta fram förfrågningsunderlag inför upphandlingar på konkurrens, utvärdera entreprenörer, agera bygg- och projektledare samt besiktningsman. 1969 Projektledning kan hjälpa till att göra det krångliga kring takarbetet enklare och mer kostnadseffektivt. Hör gärna av dig till oss!