Att glasa in balkongen är väldigt populärt bland bostadsrättsföreningar och hyresrätter. Det förlänger inte bara balkongsäsongen och ger lägenheten ytterligare ett rum att använda, utan sänker även energiförbrukningen och ökar livslängden på fastigheten.
Det kan bli mycket att hålla reda på när det kommer till att glasa in en balkong. Bygglov, pris, förutsättningar m.m. I den här guiden för bostads- och hyresrätter får du veta allt du behöver om inglasning av balkongen.
Fördelar med att glasa in balkongen
När inglasade balkonger började bli populära på 70- och 80-talet fick de ibland öknamn som fasadbastu eller pensionärsakvarium. Det vände dock snabbt när allt fler insåg hur många fördelar det fanns med att glasa in sin balkong. Att investera i en inglasning handlar om mer än att bara öka komforten ute på balkongen.
- Det går att få känslan av att vara ute utan att behöva besväras av regn, kyla och blåst. Du förlänger balkongsäsongen betydligt, och med en terrassvärmare kan det till och med gå att använda balkongen på vintern.
- Balkongen blir till ett extra rum. Du kan ha en fast möblering på balkongen utan att behöva ta in dynor, dukar m.m. när det börjar regna eller blir kallare.
- En inglasad balkong är en perfekt miljö för växter och odlingar.
- Det blir tryggare och ger högre säkerhet för barn och husdjur som vistas på balkongen. En inglasad balkong med lås ger även ett bättre skydd mot inbrott.
- Både balkongen och möblerna på den, skyddas mot smuts, pollen, insekter, fågelspillning m.m. Det blir lättare att hålla rent och fint.
- En inglasad balkong ljudisolerar bättre och ger ett bra bullerskydd från till exempel trafik och arbetsplatser.
- Bostadens uppvärmningskostnader sänks och energi sparas. Olika studier visar att det går att uppnå energibesparingar på upp till 12 %.
- En inglasad balkong fungerar som ett skalskydd för både fönster och fasad. Tillförseln av fukt minskar, och därmed minskar även risken för korrosion och frostsprängning. Det här ökar livslängden på balkongen och fasaden, samt minskar behovet av framtida renoveringar och extra kostnader.
- Alla de här fördelarna med inglasning ökar värdet på bostaden. Enligt en studie från marknadsundersökningsföretaget Taloustutkimus Oy anser 80% av bostadsrättsinnehavarna i Europa att värdet på bostaden ökar med minst 5% om den har en inglasad balkong.
Behövs det bygglov för inglasning av balkong?
Att glasa in en balkong i ett flerbostadshus räknas som en tillbyggnad och en ändring av fasaden. En inglasning kan även påverka fastighetens brandskydd och utrymningsvägar, därför behövs det ansökas om bygglov vid inglasning av balkong.
För en bostadsrättsförening som tänker glasa in balkonger sköts bygglovsansökan i regel av en projektledare (som till exempel vi på 1969 Projektledning) eller av entreprenören som utför inglasningen.
Går det att få ROT-avdrag för att glasa in balkongen?
Skattereduktionen för ROT-arbeten i bostadsrätten gäller främst underhåll, reparationer och ombyggnader inne i bostaden. Inglasning av balkong sker utanför lägenhetens väggar, och därmed är det inte möjligt att få ROT-avdrag för arbetet. Om flera i bostadsrättsföreningen är intresserade av att glasa in sina balkonger är det däremot sannolikt att det går att få någon form av mängdrabatt av entreprenören.
Vad kostar inglasning av balkongen?
Pris för inglasning av balkong i bostadsrätt beror på flera olika saker. Bland annat förutsättningarna för inglasningen och hur omfattande den ska vara. Det går också att anpassa inglasningen på flera olika sätt. Till exempel med:
- Skjutdörrar med ram
- Ramfria vik-in-system
- Insynsskydd
- Extra isolerande glas
Ett generellt riktvärde i branschen är att priset för inglasning brukar ligga mellan 6 000–9 000 kronor per löpmeter.
Vad bostads- och hyresrätter bör tänka på vid inglasning av balkong
Tillvägagångssättet för att glasa in balkongen kan se lite olika ut beroende på om du bor i en hyresrätt eller i en bostadsrättsförening. För en BRF börjar det i regel med att undersöka intresset hos medlemmarna och därefter kontakta en konsult för att ta reda på vad förutsättningarna är. På det viset kan du få fram det bästa alternativet genom att kontakta och handla upp under konkurrens.
Utifrån intresseunderlaget går det också att se om det går att få en volymrabatt. I samband med att föreningen kontaktar entreprenörer brukar det förekomma informationsmöten och visningar som ger både medlemmar och entreprenör en tydligare bild av vad inglasningen innebär.
- Bor du i en hyresrätt ser förfarandet annorlunda ut. En del hyresvärdar erbjuder inglasning till sina hyresgäster mot ett tillägg på hyran. Då sköter hyresvärden det mesta i processen. Andra hyresvärdar gör det inte, då är det upp till dig som hyresgäst att sköta det hela. Det som du ska tänka på då är att du först och främst behöver ha hyresvärdens godkännande för att glasa in balkongen. När du har det behöver du sen ansöka om bygglov hos kommunen. Vid en bygglovsansökning behövs bara en kontrollansvarig om det berör konstruktiva delar. Har du kontakt med en konsult så gör konsulten ett inskick av en kontrollplan när denne skickar in bygglovshandlingarna.
Om du som hyresgäst själv betalat, äger du inglasningen. Det innebär dels att det är ditt ansvar att underhålla den, dels att du vid en eventuell flytt behöver välja om du ska ta med inglasningen, sälja den till nästa hyresgäst, eller lämna kvar den.
Hjälp och stöd vid inglasning av balkong i Stockholm
För en bostadsrättsförening kan det vara en bra idé att se på ett inglasningsarbete ur ett större perspektiv. Det kan vara värt att samtidigt se över behovet av andra arbeten. Som till exempel för fönster, tak och fasader. Det kan sänka totalkostnaderna och göra hela processen snabbare och smidigare.
1969 Projektledning
Vi på 1969 Projektledning kan både detaljerna och helheten när det kommer till renoveringar och ändringar av fastigheter. Vi inspekterar byggnaden för att se vilka åtgärder som behövs. Hjälpa till med bygglov och andra dokument och ansökningar. Ta fram kalkyler som visar på de mest lönsamma alternativen. Vi kan även kontakta och utvärdera entreprenörer, agera bygg- och projektledare och besiktningsmän m.m.
Hör gärna av dig till oss så kan vi göra det krångliga enklare.